perjantai 11. lokakuuta 2013


Erikoiden opintomatka Jyväskylään 3.-4.10.2013

Torstaina vierailimme Kukkulan koululla, mikä on Keski-Suomen sairaanhoitopiirin sairaalakoulu ja yksi Jyväskylän kaupungin erityiskouluista. Rehtorina toimii Juha Ahonen. Koulu toimii uusissa, viihtyisissä ja käytännöllisissä tiloissa.

Kukkulan koulussa järjestetään opetusta, arvioidaan kouluvalmiuksia ja -taitoja ja ohjataan koulunkäyntiin liittyvissä kysymyksissä.

Opetusryhmät ala- ja yläkouluikäisille oppilaille, jotka ovat

·         Lastenpsykiatrian osaston ja poliklinikan potilaita
·         Nuorisopsykiatrian osaston ja poliklinikan potilaita
·         Lastenneurologian päiväsairaalan ja poliklinikan potilaita
·         Lastenosaston potilaita
·         Tukijaksolla olevia avo-oppilaita

Koimme erityisen hyväksi Kukkulan koulun tarjoaman konsultaatio avun muille kouluille ja opettajille. Opettajille on varattu aikaa viikoittain tähän yhteydenpitoon puhelimitse sekä käymällä kouluissa.

Toisena kohteenamme oli Niilo Mäki instituutti Jyväskylän keskustassa. Siellä toiminnanjohtaja Juha-Matti Latvala esitteli talon historiaa ja nykypäivän toimintaa.

Niilo Mäki Instituutti on oppimisvaikeuksien monitieteisen tutkimuksen ja kehittämistyön yksikkö. Niilo Mäki Instituutin keskeisenä toiminta-ajatuksena on lasten ja nuorten oppimisesta syrjäytymisen ehkäiseminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Tiina Kiiski esitteli meille koulujen työrauha mallia sekä uutta Pro-koulu ohjelmaa. Tuija Aro kertoi meille tulevasta uudesta Kummit -oppaasta, jonka aiheena on oppimisvaikeudet ja lapsen oma kokemus.

Perjantaina pääsimme tutustumaan remontoituun ja värikkääseen Keski-Palokan kouluun. Koulun rehtori Esa Jaakkola esitteli meille koulua ja heidän erityisopetus järjestelyjään. Koulussa ei ollut lainkaan pienryhmiä vaan luokat oli jaettu neljälle erityisopettajalle, jotka toimivat luokissa. Lisäksi saimme kuulla erityisopettaja Aila Marjomäen väitöskirjan aiheesta. Aila on yhdistänyt taiteen lukemisen ja kirjoittamisen oppimiseen. Hän kertoi kuuden viikon lukukampanjasta, mitä hän toteuttaa yhdessä luokanopettajan kanssa eri luokka-asteilla.

Opintomatka oli erittäin mielenkiintoinen ja onnistunut. Meidät otettiin vierailukohteissa hyvin vastaan. Saimme uusia ideoita ja ajatuksia ja virkistyimme hyvässä seurassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti