keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

JOPO-RYHMÄ OPINTOMATKALLA OULUSSA

Olipa hienoa päästä näkemään ja kuulemaan, miten JOPO-toiminta on Oulussa järjestetty! Onnistuimme ihan sattumalta valitsemaan tutustumiskohteiksi kaksi erilaista JOPO-luokkaa: Oulunsalon Pitkäkankaan koulun JOPO-luokan ja Kaakkurin koulun JOPO-luokan. Olimme tyytyväisiä tästä sattumasta, sillä Kainuussakin toimivat JOPO-luokat ovat eri paikkakunnalla erilaisia. Tätä työtä voi tehdä monella tavalla, se on hyvä juttu!

Meidät otettiin JOPO-luokissa oikein mukavasti vastaan. Kysymyksiin vastattiin ja keskustelua käytiin. Meitä kiinnostavia asioita olivat erityisesti resurssit ja vuosibudjetti, opettajan ja nuoriso-ohjaajan työaika ja työnjako, oppilasvalinta, työjaksot ja leirikoulut. Totesimme, että moni asia on meillä samalla tavalla kuin Oulussakin (niin onnistumisissa kuin haasteissakin). Iloksemme saimme matkaamme uusia ideoita, joita varmasti tulemme kokeilemaan. Ajatuksiin jäivät pyörimään erityisesti sähköinen työpäiväkirja, leirikoulujen valmistavan jakson merkitys ja leirikoulujen purkamisen tärkeys, sekä hyvät kokemukset kuraattorin ja nuoriso-ohjaajan roolista JOPO-toiminnassa.



Kuvat: JOPO-ryhmä tutustumassa Pitkäkankaan ja Kaakkurin koulujen JOPO-toimintaan (Miia Juntunen).
 

Tapasimme torstai-iltana seikkailuohjaaja Heikki Ojalan, joka kertoi meille omia kokemuksiaan nuoriso-ohjaajan työstä JOPO-luokassa. Keskustelu Heikin kanssa oli erittäin antoisa. Meille aukesi ihan uudella tavalla opettajan ja nuoriso-ohjaajan työnjako sekä toiminnallisuuden toteuttaminen JOPO-luokassa. Olimme jokseenkin ”positiivisesti haavi auki” tapaamisen jälkeen. Ja mikä mukavaa – saimme Heikin kanssa alulle koulutuksen suunnittelun. Toivon mukaan jotakin seikkailukasvatukseen liittyvää ensi syksynä Vaalan suunnalla…

Piipahdimme vielä tutustumassa nuorten matalan kynnyksen palveluja tarjoavaan Byströmin taloon. Talon toimintaidea on loistava: saman katon alta löytyy eri alojen ihmiset, eikä nuoren tarvitse kulkea osoitteesta toiseen tai luukulta toiselle. Tällainen talo tarvittaisiin jokaiselle paikkakunnalle.

Tapaamme JOPO-ryhmän kanssa toukokuussa Suomussalmella. Päätimme pureskella reissun antia ja tarkistaa omissa JOPO-luokissamme, miten jaamme työtä opettajan ja nuoriso-ohjaajan kesken. Näitä keskusteluja odotellen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti